Skip to main content
Συνεντεύξεις

Κώστας Αγοραστός ~ «Θέλουμε μαζί μας όλους τους Θεσσαλούς»

By 24 Απριλίου 201424 Μαρτίου, 2019No Comments

«Μπροστά με έργα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε με πράξεις», τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας
«Μπροστά με έργα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε με πράξεις» είναι το κεντρικό μότο της προεκλογικής εκστρατείας του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και εκ νέου υποψηφίου περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. Παραπέμπει, άλλωστε, σε συγκεκριμένα έργα για τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα για τη Μαγνησία.
Στη Μαγνησία, αν η μετάφραση του έργου που παρήχθη μπορεί να γίνει σε αριθμούς, έχουν ολοκληρωθεί, παραδοθεί ή «τρέχουν» συνολικά 385 έργα από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο συνολικός τους προϋπολογισμός, μαζί με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις ιδιωτικές επενδύσεις, ανέρχεται στα 636.172.451 ευρώ.

Έργα και παρεμβάσεις, τα οποία αντικατοπτρίζουν, όπως λέει, τις ανάγκες και τις επιθυμίες, των ίδιων των κοινωνιών, των πολιτών. Γι’ αυτό, όπως τονίζει ο κ. Αγοραστός, η ψήφος των περιφερειακών εκλογών είναι ψήφος πενταετίας, ψήφος ευθύνης. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το «χρώμα» του χάρτη το βράδυ των εκλογών. Μας ενδιαφέρει να φύγει το γκρίζο από τη ζωή των πολιτών, των Θεσσαλών. Γι’ αυτό και στη νέα προσπάθεια θέλουμε όλους τους Θεσσαλούς μαζί μας», υπογραμμίζει.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Βάσω Σαμακοβλή
– Τρία χρόνια ως ο πρώτος «μικρός πρωθυπουργός» της Θεσσαλίας. Τέσσερις νομοί, μία Περιφέρεια. Πόσα χιλιόμετρα έχει καταγράψει το κοντέρ του υπηρεσιακού σας αυτοκινήτου;
– Πάνω από 300.000 χιλιόμετρα, μέσα σε τρία χρόνια. Βρισκόμουνα κάθε ημέρα ακόμη και σε τρεις νομούς. Προσέτρεχα κοντά στον άνθρωπο, τη στιγμή που με χρειαζόταν. Εχοντας εικόνα και ήχο της πραγματικότητας από πρώτο χέρι, όχι από άλλους, και ταυτόχρονα με την παρουσία παντού, προσπαθήσαμε και εμπεδώσαμε τη θεσσαλική συνείδηση. Πίστεψα και θέλησα να κάνω τον Θεσσαλό δημιουργό. Στα έργα μας, δηλαδή, να διεισδύουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, των ανθρώπων. Να κάνουμε τη Θεσσαλία που νικά, που τα καταφέρνει. Γι’ αυτό θέλουμε και στη νέα προσπάθειά μας όλους τους Θεσσαλούς μαζί μας.
– Τι έχουν ζητήσει, δηλαδή, οι Θεσσαλοί τα τελευταία χρόνια και που αυτό έχει αποτυπωθεί;
– Αποτυπώνεται σε 1.100 έργα και 1,4 δισ. ευρώ σε όλους τους τομείς.

– Αν μπορούσατε να ξεχωρίσουμε κάποιους βασικούς ποιοι θα ήταν αυτοί;
– Σε όλους. Είτε πρόκειται για οδικές υποδομές, είτε στον τομέα του περιβάλλοντος, είτε στην ανάπτυξη του τουρισμού, είτε για την ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος, είτε για την εκπαίδευση, για έργα Υγείας. Αναβαθμίσαμε τη δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία. Δίνουμε τη δυνατότητα και σπάζουμε κατεστημένα, γιατί θέλουμε τη δημόσια υγεία, εκσυγχρονίζοντας και δημιουργώντας καλές συνθήκες υποδομών, όχι μόνο ιατροτεχνολογικά, όπως το μεγάλο έργο υποδομής 5,7 εκατ. ευρώ στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Βόλου, τα Κέντρα Υγείας της Σκιάθου και της Σούρπης. Οσες ώριμες προτάσεις υπήρχαν τις εντάξαμε στο ΕΣΠΑ.
– Με το νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, είναι αλήθεια, ότι εξέλιπαν από την επικαιρότητα παραδοσιακές κόντρες νομών-γειτόνων. Εμπεδώσαμε γρήγορα τα νέα διευρυμένα «σύνορά μας» ή είχατε τη δική σας «συνταγή»;
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός, ρεαλιστικό πλάνο και ξεκάθαροι στόχοι. Και το κυριότερο ενεργοποίηση, κινητοποίηση των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της οικονομίας. Εμείς εφαρμόσαμε από την αρχή ένα ξεχωριστό μοντέλο διοίκησης και κάναμε πράξη τη συλλογική ηγεσία, όπου καλούνται να αποφασίσουν αυτοί που θα εφαρμόσουν. Με πνεύμα εργατικότητας, αλληλοκατανόησης, συναντίληψης. Με την πεποίθηση ότι το συμφέρον μιας επιμέρους περιοχής είναι συμφέρον για το σύνολο της Θεσσαλίας. Χωρίς ηγεμονισμούς, ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς και στείρους τοπικισμούς, χωρίς κομματικά ή άλλου είδους «καπέλα». Πριν τρία χρόνια υπήρχαν τέσσερις νομοί που λειτουργούσαν μεμονωμένα, αποσπασματικά. Σήμερα υπάρχει μια περιφέρεια με ενιαία θεσσαλική συνείδηση, που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

– Ο απολογισμός σας τι δείχνει; Πώς ανταποκριθήκατε απέναντι στις δεσμεύσεις που αναλάβατε;

– Πετύχαμε το σχεδιασμό μας, γιατί πετύχαμε να ξεμπλοκάρουμε όλα τα έργα που ήταν ανενεργά επί δεκαετίες. Πετύχαμε να ολοκληρώσουμε 77 ημιτελή έργα, για τα οποία σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα έχανε χρήματα. Καταφέραμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, για το οποίο είχαμε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες, να το ολοκληρώσουμε κατά 99%. Και αν λάβετε υπόψη σε ποια εποχή μιλάμε και δρούμε θα δείτε ότι είναι 100%. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια περιφερειακή αρχή που έδρασε σε μια περίοδο τεσσάρων κυβερνήσεων. Μέσα σε αστάθεια κυβερνητική, αστάθεια οικονομική, σε περίοδο με φόβο και αγωνία, μνημόνια και μεγάλη αρνητικότητα και κυνισμό στην κοινωνία. Ηταν η πιο δύσκολη εποχή, γιατί ο κόσμος είχε και έχασε και όπως λέει ο Περικλής στον επιτάφιο ο κόσμος κλαίει και οδύρεται γι’ αυτό που είχε και έχασε, όχι γι’ αυτό που δεν απέκτησε ποτέ.

– Κανένας σχεδιασμός, δηλαδή, δεν κόλλησε μέσα στον κυκεώνα των μνημονίων και των περιορισμένων πόρων;
– Κανένας. Ισα – ίσα πετύχαμε τους στόχους μας αυτή τη δύσκολη εποχή.

– Με ποιον τρόπο;
– Μειώσαμε κατά 50% τις λειτουργικές μας δαπάνες. Συγκρουστήκαμε με την εξουσία και κερδίσαμε. Πετύχαμε να έχουμε αύξηση της απορροφητικότητας από 25% στο 75% σήμερα. Πρακτικά σημαίνει ότι έπεσαν χρήματα στην πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα προχώρησαν έργα, ολοκληρώθηκαν, αποδόθηκαν έργα και συνεχίζουν να αποδίδονται. Παράλληλα, διεκδικήσαμε με πρόγραμμα και σχέδιο, γι’ αυτό και καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε πολλά έργα, που μέχρι πρόσφατα φάνταζαν μακρινό όνειρο. Οπως η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Βόλου – Λάρισας, αθλητικά κέντρα, όπως στη Ζαγορά, την Αγριά, την Αλόννησο, τη Σκιάθο, σκοπευτήριο στο Ρήγα Φεραίο. Ολα αυτά κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορούσαν να συνεχιστούν, διότι χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Ξεμπλοκάραμε την Κάρλα, ξεμπλοκάραμε μεγάλα έργα, όπως το αεροδρόμιο της Σκιάθου.

– Τι είναι αυτό που κάνατε εσείς και δεν μπορούσαν να το κάνουν οι προηγούμενοι. Μιλάμε για έργα βαλτωμένα επί δεκαετίες. Και εσείς λέτε ότι τα ξεμπλοκάρατε και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
– Ξέρουμε και διεκδικούμε, ξέρουμε και συγκρουόμαστε, ξέρουμε και διαπραγματευόμαστε, ξέρουμε και κερδίζουμε, γιατί είμαστε ενωμένοι. Γιατί αυτά έργα βάλτωναν επειδή δεν υπήρχε σχέδιο διεκδίκησης. Εμείς συγκρουστήκαμε για να τα κερδίσουμε. Και πετύχαμε, διότι είχαμε σχέδιο και τους οδηγήσαμε σε τέτοιο σημείο που δεν θα μπορούσαν να τα αρνηθούν. Και τα πετυχαίνουμε στους πιο δύσκολους καιρούς. Αρα η επιτυχία είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα μα κανένα έργο που δεν ξεμπλόκαρε.

– Επομένως εφόσον τα έργα έχουν ξεμπλοκάρει τι μας έμεινε για τη νέα θητεία;
– Πάρα πολλά. Να σας πω κάτι. Υποθέστε ότι αυτή τη στιγμή σταματούσαν τα πάντα. Η Θεσσαλία έχει για τρία χρόνια έργα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν δουλεύεις στιγμιαία, δουλεύεις με όραμα, με προοπτική. Τι έχει τώρα η Θεσσαλία; 550 εκατ. έργα που διεκδικήσαμε και πήραμε από το νέο ΕΣΠΑ, συν 140 εκατ. ευρώ που «τρέχουν» από το παλιό, συν 125 εκατ. ευρώ επενδύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αν προστεθούν και οι εθνικοί πόροι, ξεπερνάμε το 1 δισ. ευρώ. Εχουμε, κατά συνέπεια, για την επόμενη πενταετία περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Εμείς, θα τα φτάσουμε 2 δισ. τουλάχιστον στη Θεσσαλία.
– Και με όλα αυτά τι θα κάνουμε;
– Αυτό είναι ένα σοβαρό και μεγάλο ζήτημα. Κάναμε μια μεγάλη διαβούλευση με όλους τους δήμους και όλους τους φορείς για να κάνουμε το νέο ΕΣΠΑ. Διότι χωρίς στρατηγική δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Εχουμε καταγεγραμμένες τις ανάγκες κάθε δήμου ξεχωριστά, την ωριμότητα των αναγκών, είτε λέγονται δρόμοι, είτε σχολεία, είτε έργα υγείας. Και ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε σε κάθε τομέα, με συγκεκριμένο σχέδιο. Το βασικότερο είναι ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν κονδύλια για τη φτώχεια, την οποία εξειδικεύουμε μαζί με την ανεργία και έχουμε περίπου 58 εκατ. ευρώ σε ειδικό πρόγραμμα. Όπως θα έχουμε και χρήματα για γεωργικές παρεμβάσεις. Το όραμά μας είναι απτό, μετρήσιμο, ρεαλιστικό. Σχεδιάστηκε μαζί με όλους, είναι ανθρώπινο. Δεν είναι δικά μου τα έργα. Είναι έργα που προκύπτουν από τις ίδιες τις κοινωνίες, τους πολίτες. Εχουμε πάρει τις ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου, του βουνού, των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων και τα έχουμε μετατρέψει σε όραμα. Αυτή είναι η καινοτομία μας, ότι μιλάμε για έτοιμο πρόγραμμα, όχι με «θα».
– Φοβάστε ότι παρά το έργο σας θα λάβετε αρνητική ψήφο – μήνυμα στην κυβέρνηση;
– Κανείς δεν είναι από πολιτική παρθενογένεση. Ομως, εμείς ήμασταν αφοσιωμένοι στο έργο μας αυτό τον καιρό. Εμείς είμαστε δοκιμασμένοι. Ξέρουν ποιοι είμαστε, ξέρουν πώς λειτουργούμε, ξέρουν πώς αντιδρούμε και πώς συμπεριφερόμαστε. Ξέρουν ότι δεν κάνουμε διακρίσεις και δεν έχουμε αποκλεισμούς. Ξέρουν ότι είμαστε της συνεργασίας και της συνέργειας. Ξέρουν ότι δεν εκβιαζόμαστε, ότι δεν είμαστε της συναλλαγής και του εκβιασμού. Ξέρουν ότι είμαστε με την κοινωνία και συγκρουόμαστε με όποιον πάει απέναντι στη Θεσσαλία. Και το κάναμε. Οταν κατεβαίνει ο περιφερειάρχης σε αντιμνημονιακή εκδήλωση -γιατί είναι αντιμνημονιακός- εκ πεποιθήσεως, αλλά και ως αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου στα Οικονομικά και είχε προβλέψει την κατάσταση, όταν βγαίνει και συγκρούεται για τις συγχωνεύσεις, για τη ΔΕΗ, για το δίκιο των αγροτών. Συγκρούεται για το Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο…
Εχουμε δώσει δείγμα και συγκρουόμαστε με αυτή την κυβέρνηση, συγκρουστήκαμε με τις προηγούμενες. Οι άλλοι όλοι συγκρούονται στα λόγια. Εχουν δοκιμαστεί; Ολοι οι άλλοι βλέπουν την Περιφέρεια ως κομματικό λάφυρο. Εμείς λέμε όχι κομματικό λάφυρο η Περιφέρεια. Ξεκάθαρα πράγματα. Και το αποδεικνύουμε στην πράξη. Οι άλλοι μένουν στη θεωρία, γιατί θεωρούνται το μακρύ χέρι του κόμματος που θέλει να καταγράψει δυνάμεις. Εμείς δεν θέλουμε να βαφτεί ο χάρτης της χώρας το βράδυ των εκλογών. Δεν μας ενδιαφέρει το «χρώμα» του χάρτη. Μας ενδιαφέρει να φύγει το γκρίζο της ζωής των πολιτών, των Θεσσαλών.
– Τι χαρακτήρα δηλαδή προσδίδεται στις περιφερειακές εκλογές του Μαϊου;
Οι περιφερειακές εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση της στιγμής, όπως κάποιοι θέλουν να την υποβαθμίσουν. Προσπαθούν να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοσκόπηση και να μετρήσουν δυνάμεις. Είναι ψήφος πενταετίας, ευθύνης. Για εμάς ο πολιτικός χαρακτήρας έγκειται στον προσδιορισμό της σχέσης της κεντρικής κυβέρνησης με την αιρετή περιφέρεια. Και αυτό το αποδείξαμε.
– Η ατμομηχανή του τοπικού τουρισμού, τα νησιά των Σποράδων, έτυχαν της πρέπουσας προσοχής, ώστε να καταστούν ικανοί υποδοχείς του τουριστικού ρεύματος;
– Δώσαμε μεγάλη έμφαση. Μόνο με το αεροδρόμιο, το Κέντρο Υγείας, τον εξοπλισμό των Κ.Υ. και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για τα νησιά 10 εκατ. ευρώ και πλέον, αναμορφώνουμε και λύνουμε βασικές ανάγκες στα νησιά.
-Για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου;
-Εχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη να μας παραχωρηθεί και να αναλάβει η Περιφέρεια τη λειτουργία του. Δεν μας το έχουν δώσει. Εμείς προσπαθούμε και το προβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυξήθηκαν οι αεροπορικές εταιρίες και οι πτήσεις, παρά τη δύσκολη περίοδο και το διασυρμό που γνώρισε η χώρα μας έως το 2012.
– Πίσω στις εκλογές τώρα. Με ποια φιλοσοφία καταρτίστηκε το ψηφοδέλτιό σας στη Μαγνησία. Τι καινούργιο έχει να πει στο εκλογικό σώμα;
– Με τη φιλοσοφία της αποτελεσματικότητας. Τα προηγούμενα χρόνια στις δυσκολότερες στιγμές ήμασταν αποτελεσματικοί. Συνεργατικότητα, συνεργασία, συμμαχία, δημιουργικότητα. Εχουμε ανθρώπους που ασχολούνται για πρώτη φορά, ανθρώπους που έχουν εμπειρία από την αυτοδιοίκηση, αλλά ασχολούνται για πρώτη φορά με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και έχουμε όλων των ηλικιών και των περισσότερων επαγγελμάτων. Προσπαθήσαμε σ’ αυτό το ψηφοδέλτιο να βάλουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, ώστε να αντιπροσωπευθούν και να έχουμε εικόνα και ήχο των πραγματικών δεδομένων.
Αλλά εμείς έχουμε μια άλλη φιλοσοφία. Είμαστε κοντά στον κόσμο. Τον ακούμε. Αρα ο άνθρωπος είναι εκείνος που προσδιορίζει και τα ψηφοδέλτια και τις πολιτικές, τις οποίες ακολουθούμε. Τα ψηφοδέλτια είναι υποστηρικτικά σ’ αυτή την προσπάθεια. Προσπαθούσαμε να παντρέψουμε την εμπειρία με το καινούργιο, την επιστήμη, τη γνώση, τη δουλειά. Χωρίς αποκλεισμούς. Δώσαμε ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί στα ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια δεν είναι κλειστά κλαμπ, ούτε κομματικά ούτε ελιτίστικα. Το ψηφοδέλτιο είναι ο άνθρωπος, είναι η κοινωνία και έτσι προσπαθήσαμε να το κάνουμε.

Πηγή: Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα