Skip to main content
Συνεντεύξεις

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θέτει νέους στόχους με σύνθημα: όλοι μαζί για τη Θεσσαλία & τους Θεσσαλούς

By 24 Απριλίου 201427 Μαρτίου, 2019No Comments

Ύστερα από μια ουσιαστική τετραετία ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Κώστας Αγοραστός κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του, μιλά με πάθος για τα έργα, θέτει τους νέους στόχους του και δίνει το έναυσμα για συλλογική δουλειά, με σύνθημα όλοι μαζί για τη Θεσσαλία & τους Θεσσαλούς!
Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου

Το 2004 είχατε εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά. Διαφαινόταν από τότε η οικονομική κρίση;
Από το 2007-2008 σε συζητήσεις με τους ανθρώπους της Τράπεζας της Ελλάδος τους είχα προειδοποιήσει ότι έρχεται μια δύσκολη περίοδος βλέποντας τα οικονομικά δεδομένα. Τότε είχα προτείνει την πάταξη ης φοροδιαφυγής, παρότι υπήρχε μια σχετική ευρωστία, καθώς και μια πιο αυστηρή φορολόγηση για να μην φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε και αποδεχτήκαμε τους ειδεχθείς όρους του Μνημονίου. Ήμουνα και είμαι πάντα κατά του Μνημονίου, αφού θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε διαφορετικά την οικονομική κρίση.

Η θητεία της αιρετής περιφέρειας αυτά τα 3.5 χρόνια τι έργο πρόσφερε;
ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ για την περιοχή, σε αριθμούς 1072 έργα, που άλλα ολοκληρώθηκαν και άλλα είναι σε εξέλιξη. Το μεγάλο στοίχημα που πετύχαμε είναι με την Εθνική Οδό Τρικάλων – Λαρίσης, έργο πνοής για την περιοχή και πάγιο αίτημα των Θεσσαλών. Επίσης έργα σημαντικά όπως η λειτουργία του ΧΥΤΑ της ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, και έργα κοινωνικής πρόνοιας όπως το πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων. Η Βελτίωση του δρόμου Σοφάδων- Νέο Μοναστήρι, και οι νέες Γέφυρες που κατασκευάζουμε. Δουλειά μας ήταν να αξιοποιήσουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ και να αυξήσουμε τους προϋπολογισμούς του. Πετύχαμε να επανακινήσουμε το μεγάλο έργο της Ε65 χωρίς να δώσουμε από το ταμείο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ούτε ένα ευρώ, αλλά καταφέραμε να πάρουμε από τα Τομεακά προγράμματα των Υπουργείων για να συνεχιστεί το έργο. Υλοποιούμε από το πρόγραμμα Μπαλτατζή έργα αναδασμού για την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
–Έχουμε αλλάξει τη φιλοσοφία διαχείρισης των επενδύσεων με άμεση αποπληρωμή, παρά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, ανταποκρινόμαστε άμεσα και δίνουμε μια σταθερότητα στο κομμάτι αυτό. Κληθήκαμε να λειτουργήσουμε με όρους ελάχιστου κόστους και βέλτιστου αποτελέσματος απέναντι σε μια επιφυλακτική κοινωνία αλλά το πετύχαμε.

Το επόμενο στοίχημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ο τουρισμός;
Έμφαση στα έργα υποδομής για τον Τουρισμό.
Εμείς επενδύσαμε σε αυτά τα έργα, καταρχάς τα Τρίκαλα έχουν την 2η μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα τα Μετέωρα (που υπάρχει προσβασιμότητα για όλους). Ολοκληρώνουμε τη μετατροπή του διατηρητέου Δημοτικού Σχολειού Καστρακίου σε Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετέωρων, όπου ο επισκέπτης μέσω νέων τεχνολογιών θα μπορεί να δει πως δημιουργήθηκαν οι βράχοι των Μετεώρων, την παλαιοντολογία, την ιστορία της μοναστικής κοινότητας, την αρχιτεκτονική κληρονομιά κ.α. Θέλουμε επίσης να ολοκληρώσουμε τους οδικούς άξονες για να υπάρχει πρόσβαση προς τους ιερούς βράχους και παράλληλα να ενδυναμώσουμε την εικόνα τους προς τα έξω, μέσω των αθλητικών εκδηλώσεων που γίνονται στην περιοχή, παγκόσμια και πανελλήνια πρωταθλήματα, γιατί ο αθλητισμός πέρα του ότι δίνει ΄΄Χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια΄΄ φέρνει πολύ κόσμο στην περιοχή και προβάλλεται η Θεσσαλία. Επίσης, μετέχουμε στις εκθέσεις σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Ξενοδόχων και με όλους τους φορείς τουρισμού .Έχουμε οργανώσει τα λεγόμενα fun trips με δημοσιογράφους καλεσμένους στα Μετέωρα και το X TERRA στην Λίμνη Πλαστήρα, ώστε να μεταφέρουν οι ίδιοι τις εμπειρίες τους πίσω στις χώρες τους. Γιατί ο Τουρισμός και κυρίως τα Μετέωρα είναι μια μεγάλη δύναμη της χώρας.
–Έχουμε αλλάξει τη φιλοσοφία διαχείρισης των επενδύσεων με άμεση αποπληρωμή , παρά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε , ανταποκρινόμαστε άμεσα και δίνουμε μια σταθερότητα στο κομμάτι αυτό.

Ο τομέας της Κοινωνικής Πρόνοιας;
Η Πρόνοια για εμάς είναι σημαντική. Υπάρχει βέβαια ένα θέμα, γιατί η Περιφέρεια δεν διαθέτει αντίστοιχο ταμείο, οικονομικούς πόρους. Όλα σχεδιάζονταν από το Κεντρικό Κράτος, δεν είχαμε το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στην επόμενη περίοδο που έχουμε εξασφαλίσει 58 εκατομμύρια ευρώ, μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε (Συλλογική Ηγεσία)με τους υπόλοιπους φορείς, να συναποφασίσουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, δώσαμε την δυνατότητα σε νέους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε όλη τη Θεσσαλία (1215 εγκρίσεις ) να μπούνε στην παραγωγή, διότι χωρίς παραγωγή οδεύουμε μοιραία στο θάνατο. Επίσης, μοιράσαμε 2.670 τόνους τροφίμων σε 215.000 ανθρώπους που τα δικαιούνται. Τρέξαμε 44 προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ προϋπολογισμού 14.5000.000 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας απασχόληση σε χιλιάδες ανθρώπους.
Πως καταφέρνετε να γνωρίζετε τα πάντα όσον αφορά τα έργα και τους προϋπολογισμούς τους;
Κοιτάξτε όλη μέρα ασχολούμαι με την Περιφέρεια και τα έργα. Υπάρχει ένα πάθος και μια αγάπη για δημιουργικότητα. Εμείς είχαμε βάλει , έναν στόχο! Κάθε μέρα να δημιουργούμε και ένα έργο για τη Θεσσαλία. Αυτό το πετύχαμε γιατί έχουμε υλοποιήσει πάνω από 1072 έργα! Αυτό σημαίνει ένα έργο την ημέρα τουλάχιστον. Εμείς μπαίνουμε στον πυρήνα του προβλήματος, είμαστε πάνω στα έργα τα οποία έχουν δυσκολίες και εγώ και οι αντιπεριφερειάρχες και οι συνεργάτες είμαστε όλοι μια ομάδα και παρακολουθούμε τα έργα καθημερινά. Επίσης, έχουμε αλλάξει το μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας. Δεν έχω συμβούλους, σύμβουλοι μου είναι οι διευθυντές των υπηρεσιών. Αποδείξαμε ότι με λίγα κάναμε πολλά αλλά και με λίγους συνεργάτες κάναμε έργο, έχουμε 45% μείωση του προσωπικού και παράλληλα αύξηση των αρμοδιοτήτων τους.

Μεγάλα Έργα…και το στοίχημα του Αχελώου..!
Δώσαμε τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την κερδίσαμε, μέλημα μας να επανακινήσουμε τη διαδικασία για το έργο αυτό στα αρμόδια Υπουργεία. Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία εκπονούνται δύο νέες μελέτες για την αναγνώριση έργου με τις τρέχουσες περιβαλλοντικές νομοθεσίες. Γιατί χωρίς τον Αχελώο η Θεσσαλία θα οδηγηθεί σε ερημοποίηση και θα έχουμε πρόβλημα στην παραγωγή.

Αισιοδοξούμε και ελπίζουμε.

Η ανεργία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας;
H ανεργία είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία! Πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η εργασία είναι ισορροπία ζωής ! Είναι επιβίωση, το κοινωνικό έργο ‘το επιούσιων’’ το λεγόμενο το δίνει η Εκκλησία. Δικό μας κοινωνικό έργο είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πως γίνεται αυτό; Κάθε έργο δημιουργεί θέσεις ή συντηρεί θέσεις εργασίας όπως να έργο περιβάλλοντος, για παράδειγμα τα έργα ύδρευσης στα χωριά των Τρικάλων (Φήκη, Κακοπλεύρι, Καλαμπάκα). Αυτά τα έργα δίνουν θέσεις εργασίας και δίνουν χρήμα και ζωή στον τόπο. Επίσης, πρέπει να υπάρχει διασπορά των έργων…να δουλεύουν διάφοροι κλάδοι επαγγελμάτων, είτε είναι έργα πολιτισμού, πρόνοιας, σχολεία ,πανεπιστήμια. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη Δημόσια Υγεία σε περιοχές που χρειάζεται με επέμβαση στον ιατροτεχνικό εξοπλισμό, για να βελτιώσουμε την ποιότητα υγείας των πολιτών. Ταυτόχρονα , είμαστε παρόντες στη μάχη. Δεν μας αρέσει το Μνημόνιο είμαστε κατά, ήταν λάθος η τακτική να μπούμε στο Μνημόνιο ..ήμασταν μπροστά σε αγώνες για τη διαθεσιμότητα στη Θεσσαλία. Ήμασταν μπροστά για να μην συρρικνωθεί το Πανεπιστήμιο και μαζί με όλους τους φορείς διατηρήσαμε όλα τα τμήματα στη Θεσσαλία. Το ΤΕΙ Λάρισας έγινε ΤΕΙ Θεσσαλίας και μπορέσαμε να στήσουμε τις δομές του όσο το δυνατό καλύτερα.

Έχετε έρθει σε ρήξη με την Κεντρική εξουσία για τα προβλήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας;
Έχουμε έρθει σε ρήξη πολλές φορές και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί. Πρώτο μας μέλημα είναι οι Θεσσαλοί. Σύνθημα μας :η Θεσσαλία που νικά! Ο Θεσσαλός δημιουργός θα φέρει την ανάκαμψη που ζητάμε. Από το 2008-2012 τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, φαίνεται θετικό το εμπορικό ισοζύγιο, αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Πρέπει όλοι να είμαστε συμμέτοχοι στην ανάκαμψη της περιοχής μας. Η αλλαγή αυτή είναι πολύ μεγάλη.
Ως απλός ψηφοφόρος στις εκλογές του Μαΐου πώς θα ψηφίζατε, με τι κριτήριο;
Με βάση την ικανότητα, την αποτελεσματικότητα και τα απτά αποτελέσματα που έχει επιδείξει ο καθένας. Έχουμε μπουχτίσει από λόγια, υποσχέσεις και σχεδιασμούς χωρίς έργο και χωρίς αποτέλεσμα. Εμείς διεκδικούμε! Και στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης πετύχαμε να έχει μέσα και Ταμείο για έργα περιβάλλοντος και Γεωργικό Ταμείο για αγροτικά έργα. Διεκδικήσαμε και πήραμε πόρους για τον τομέα της καινοτομίας και έχουμε στείλει στο Υπουργείο το σχέδιο μας για το RIS3 – Έξυπνη Εξειδίκευση. Η εν λόγω μελέτη, αποτελεί ουσιαστικά τη βάση για την ανάλυση της εξειδίκευσης των επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) στο σχεδιασμό της Προγραμματικής Περιόδου (RIS3 2014 – 2020) της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως αυτή θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας. Βγάλαμε το επιστημονικό μας δυναμικό ακόμη πιο μπροστά για να το παντρέψουμε με την παραγωγή και να υπάρξει μια θετική συνεργασία με αποτελέσματα. Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε. Επανεκκινήσαμε όλα τα έργα! Καταφέραμε να ενώσουμε την Θεσσαλία!!!!

Βρήκατε εχθρούς απέναντι σας ή περισσότερους συμμάχους; Ποια είναι η αίσθηση σας;
Κοιτάξτε ήταν μια επίπονη προσπάθεια, χρειάζονταν πολλές φορές διαχείριση έντονων συναισθημάτων θυμού και εκνευρισμού. Στο τέλος, όμως μας βγήκε και με έναν αξιακό κώδικα που θέσαμε ‘ο καλύτερος κερδίζει’, πετύχαμε πολύ καλές συνεργασίες και δώσαμε το μήνυμα η ατομική ευθύνη να γίνει συλλογική με αποτέλεσμα όλοι να δουλεύουν, να ωριμάζουν έργα, να ακούν τους ανθρώπους και οι λογικές απαιτήσεις να ικανοποιούνται. Βέβαια, όταν σε 3 χρόνια προωθείς και υλοποιείς τόσα έργα σίγουρα θα έχεις και εχθρούς, εκείνους οι οποίοι ξεβολεύονται, και έχουν άλλη νοοτροπία. Εμείς ήμαστε μια θετική δύναμη αλλαγής, ανατρέψαμε τα κακώς κείμενα …στη φιλοσοφία λειτουργίας έχουμε απογαλακτιστεί από κομματικά πάθη και μας ενδιαφέρουν μόνο οι Θεσσαλοί και προχωράμε με έργο. Το έργο δίνει θέσεις εργασίας , δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Ήμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ!!!

Νέος στόχος για την επόμενη θητεία;
Να κάνουμε το Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας του Καρκίνου, το μεγαλύτερο κέντρο στην Δυτικοανατολική Ευρώπη, το οποίο θα δώσει ώθηση στον ιατρικό Τουρισμό, δεδομένου ότι υπάρχουν και ιδιωτικές κλινικές που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα τους για λόγους θεραπείας. Να λειτουργήσουν τα καταδυτικά πάρκα στις Β. Σποράδες και τον Παγασητικό, να ολοκληρωθεί ο Ε65 και η λίμνη Κάρλα. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα έργα προς υλοποίηση, τα έργα νερού & έργα ύδρευσης. Στόχος μου ήταν και είναι να αλλάξω το χρόνο υλοποίησης των έργων. Ένα έργο έκανε 616 μέρες από την πρώτη ένταξη μέχρι την πρώτη πληρωμή. Τώρα μειώσαμε το χρόνο στις 313 μέρες κι αυτό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή & φυσικά τις πιέσεις μας προς το κεντρικό κράτος το οποίο και θεσμοθετεί! Προσπαθούμε για ακόμα περισσότερο! Το όραμά μας είναι: «Μια Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμος, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς»
Νέα κόμματα και ιδεολογίες!
Σήμερα υπάρχει ένας κυνισμός στην κοινωνία . Οι ιδεολογίες έχουν καταρρεύσει η σημερινή ιδεολογία κατά τη προσωπική μου γνώμη πρέπει να είναι εργασία, ικανοποιητική αμοιβή, καλή δημόσια παιδεία, υγεία και πρόνοια. Αυτά πρέπει να είναι το μέλημα ενός πραγματικού κρατικού μηχανισμού! Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να μείνει έξω από κομματικά λάφυρα, εμάς μας ενδιαφέρει να διώξουμε το γκρίζο! Δεν μας ενδιαφέρει τι χρώμα θα βαφτεί η Θεσσαλία στις εκλογές, θέλουμε την προσφορά χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις!!!
Η άποψη σας για τις αντίπαλες υποψηφιότητες;
Δεν έχω αντιπάλους στην πολιτική έχω μόνο συνεργάτες!!!