Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη, Ύπαιθρος χώρα, 29 Μαρτίου 2019, Κ. Αγοραστός «Διεκδικήσαμε σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τη Θεσσαλία του μέλλοντος..»

By 1 Απριλίου 2019No Comments

Στις διακρίσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Επιχειρηματική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, με 21 ευρωπαικά και εθνικά βραβεία), στις προοπτικές της (δημιουργία Κέντρου Νεανικής, Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας) και στα σχέδια του για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, αναφέρεται ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός μιλά για το αποτύπωμα της περιφερειακής αρχής στον πρωτογενή τομέα, για την πορεία αξιολόγησης των αιτήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ απαντά και στην κριτική που του γίνεται για χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

ΕΡ: Κύριε Αγοραστέ, σε λίγες μέρες θα κάνετε τον απολογισμό του έργου σας. Θέλετε να μας δώσετε μια πρόγευση των όσων θα παρουσιάσετε;

ΑΠ: Στη Θεσσαλία τα τελευταία 8 χρόνια δίνουμε με επιμονή, χρήσιμες μάχες για την ανάπτυξη. Στις 2.920 ημέρες  της θητείας  μας στην περιφέρεια, μετράμε  4.719 έργα και 2.500 επενδύσεις.  Περισσότερα από 2 έργα την ημέρα, κάθε μέρα. Μέσα στην κρίση, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες δεν παραδοθήκαμε, δεν εγκαταλείψαμε, δε σηκώσαμε τα χέρια ψηλά.  Πιστέψαμε στις δυνάμεις μας. Εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για κάθε Θεσσαλό πολίτη, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Περισσότερα από 4,8 δισ  ευρώ είναι ο προυπολογισμός του έργου μας. Η Θεσσαλία έχει πλέον αποκτήσει στις Βρυξέλλες  παρουσία και φωνή και βραβεύεται για τις πρωτοβουλίες και τα έργα της. Τιμηθήκαμε με 21 ευρωπαικά και εθνικά βραβεία. Ενδεικτικά αναφέρω την πρώτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που έλαβαν οι δράσεις της Περιφέρειας για τα υποβρύχια μουσεία και τα καταδυτικά πάρκα μέσω του προγράμματος BLUEMED, αλλά και τη  βράβευση του λίμνης Κάρλας ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Και το σημαντικότερο: Για το 2019  η Θεσσαλία είναι η επιχειρηματική περιφέρεια της Ευρώπης. Πριν από λίγο καιρό  επιλέχτηκα από την  Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε.  και παρουσίασα ως Εισηγητής Rapporteur  το μεγαλύτερο ευρωπαικό επενδυτικό πρόγραμμα  της περιόδου 2021-2027 InvestEU, που αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις πάνω από 650-700 δις ευρώ.  Η Θεσσαλία είναι  ευρωπαικός κόμβος  RegHub, η μοναδική από την Ελλάδα περιφέρεια και μία από τις 20 περιφέρειες  στην Ευρώπη.

ΕΡ: Σε κάθε  ευκαιρία απευθύνετε κάλεσμα για επενδύσεις στη Θεσσαλία. Τι κάνει η Περιφέρεια για να γίνει πιο φιλική η περιοχή μας σε τέτοιες πρωτοβουλίες;

ΑΠ: Επενδύστε στη Θεσσαλία! Αυτό είναι το μήνυμά μας, αυτό προβάλλουμε καθημερινά, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πράξη διαμορφώνοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις, εντός βεβαίως του περιορισμένου πλαισίου ελευθερίας και κινήσεων που έχει η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις προηγμένες οικονομικά χώρες και τις ώριμες δημοκρατίες του πλανήτη.

Επενδύστε σε μια Περιφέρεια που ανοίγει δρόμους και
πρωτοπορεί στην προσπάθεια για την Ελλάδα της παραγωγής και της εργασίας. Το
όραμά μας για το μέλλον είναι η δημιουργία Κέντρου Νεανικής, Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας.
Το  σχέδιο μας σε συνεργασία με  την Τεχνόπολη, το Πανεπιστήμιο και τους
φορείς, έχει 3 άξονες δράσης: Την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα στην οικονομία και
την κοινωνία, την Καινοτομία και Νεανική επιχειρηματικότητα και τέλος την
Καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα στη Θεσσαλία.

ΕΡ: Ποιο το αγροτικό αποτύπωμα που αφήνετε, με την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας σας;

ΑΠ: Η Θεσσαλία έχει πρωτιά στο εμπορικό πλεόνασμα και  δεν είναι τυχαίο ότι οι  εξαγωγές τα τελευταία χρόνια  έχουν αυξηθεί κατά 500%.  Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας εφαρμόζει ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο γαι την υποστήριξη του πρωτογενή τομέα με  έργα όπως η  ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, κόστους 250 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχουμε βραβευτεί απο την Ευρωπαική Επιτροπή. Είναι έργο  αρδευτικό και το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό στα Βαλκάνια. Εχουν ολοκληρωθεί  έργα συνολικού προυπολογισμού 137 εκατ ευρώ, με χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΚΑΠ, Μπαλτατζής, ΣΑΕΠ (Γεωτρήσεις), ΥΠΑΑΤ (Ταμιευτήρες). Μεταξύ αυτών, οι  λιμνοδεξαμενές  σε Ξηριά,  Γλαύκη και  Καστρί Αγιάς, το φράγμα Γυρτώνης, υπογειοποιήσεις αγωγών, αγροτικοί δρόμοι, έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού, εγγειοβελτιωτικά έργα και σημαντικές δράσεις  για την ενίσχυση της  μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προιόντων.  Εχουμε σε λειτουργία το πιστοποιητικό ThessAgro  για τα θεσσαλικά προιόντα και αναδείξαμε την ευεργετικότητα του μελιού Ολύμπου. Τα θεσσαλικά προιόντα εν γένει, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις αγορές του εξωτερικού. Εχουμε δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα στην κτηνοτροφία και τη γεωργία. Μόνο από το ΕΣΠΑ 2014-2020  έχουν ενταχθεί  έργα 650 εκατ. ευρώ σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα.

ΕΡ: Αναφορικά με τις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για χαμηλά ποσοστά, συγκριτικά με άλλες περιφέρειες. Τι της απαντάτε;

ΑΠ: Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Ρόλος της Περιφέρειας είναι να έχει μια δυναμική στρατηγική σχεδιασμού. Να δημιουργεί  προϋποθέσεις χρηματοδότησης έργων και να βγάζει προσκλήσεις, δίνοντας στους φορείς υλοποίησης (Δήμους, ΔΕΥΑ Νοσοκομεία, Πανεπιστήμιο κ.α.) τη δυνατότητα ένταξης έργων και απορρόφησης πόρων. Οι  Περιφέρειες δεν ευθύνονται για την απορροφητικότητα. Κάθε πρόγραμμα έχει την ιδιαιτερότητά του: Εξαρτάται από το πόση απορροφητικότητα έχει «μεταφερθεί» από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στο σημερινό, δηλαδή αν έχει παλιά ή νέα έργα και αν είναι πρόγραμμα εμπροσθοβαρές ή οπισθοβαρές.

Η αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε  εξειδίκευση δράσεων 111%, έχουμε βγάλει  προσκλήσεις 127% και οι εντάξεις έργων  είναι στο
78,3%. Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη των φορέων υλοποίησης να τρέξουν
τα έργα και να κάνουν απορροφήσεις.

ΕΡ: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μαζί με αυτή της Κρήτης είναι από τις πρώτες περιφέρειες στην αξιολόγηση των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης. Θα προλάβετε την προβλεπόμενη προθεσμία,  στις 30 Ιουνίου; 

ΑΠ: Αν δεν υπάρξουν προβλήματα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, ναι θα είμαστε έτοιμοι. Καταρχάς  ήμασταν η πρώτη περιφέρεια πανελλαδικά που φέραμε (στις 5 Μαρτίου) κλιμάκιο αξιολογητών του ΥΠΑΑΤ για να ενημερώσουμε τους αξιολογητές μας. Σε ότι μας αφορά στελεχώσαμε εγκαίρως το Μητρώο Αξιολογητών, πήρε ΦΕΚ η απόφαση ορισμού τους, ορίσθηκαν επίσης οι γνωμοδοτικές επιτροπές, μοιράστηκαν οι φάκελοι στους αξιολογητές. Ήδη έχουν παραλάβει το 80% των αιτήσεων. Οι αξιολογήσεις για τα  1762 σχέδια βελτίωσης που υποβλήθηκαν στη Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ περίπου, ξεκίνησαν κι αν όλα πάνε καλά θα έχουμε αποτελέσματα μέχρι 30 Ιουνίου. Υπενθυμίζω ότι σαν περιφερειακή αρχή δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να υπάρξει αποκέντρωση και να πετύχουμε την Περιφερειακή διακυβέρνηση, που σημαίνει να αποφασίζουν εκείνοι που καλούνται να υλοποιήσουν.

ypaithros.gr