Skip to main content
Νέα

Κεντρική ομιλία του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστου στην Καρδίτσα

By 18 Μαΐου 2019No Comments

Κ. Αγοραστός: «Ισχυρή εντολή για ισχυρή Θεσσαλία»

Φέραμε την Καρδίτσα και τη Δυτική Θεσσαλία στο προσκήνιο με έργα 615 εκατ. ευρώ

Ισχυρή  εντολή για ισχυρή Θεσσαλία ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος με τη «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» Κώστας Αγοραστός, μιλώντας σε μεγάλη  συγκέντρωση στην Καρδίτσα. Όσο πιο καθαρή και ισχυρή η εντολή των προσεχών εκλογών τόσο πιο ισχυρή θα είναι η Καρδίτσα και  η Δυτική Θεσσαλία, τόσο πιο ισχυρός ο Θεσσαλός πολίτης, είπε ο κ. Αγοραστός απευθυνόμενος στο κοινό που είχε κατακλύσει από νωρίς το χώρο έξω από το προεκλογικό κέντρο της «Συμμαχίας», στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

 

Απευθύνοντας μήνυμα νίκης,  ενότητας και προοπτικής για την επόμενη μέρα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε χαρακτηριστικά: « Συνεργαστήκαμε με όλους και ήμασταν αποτελεσματικοί. Οι πόρτες της Περιφέρειας είναι  ανοιχτές για όλους. Φτάσαμε μαζί σε πολλές ευρωπαϊκές, εθνικές και τοπικές νίκες. Η δική σας στήριξη, η δική σας  ενθάρρυνση, η δική σας φωνή που τόσες φορές ενώθηκε με την δική μας για το καλό του τόπου, έκανε το έργο μας πιο εύκολο, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε. Και είμαι σίγουρος ότι η δική σας φωνή και πάλι στις 26 Μαΐου θα μας δώσει ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε μαζί να δημιουργούμε για τη Θεσσαλία και να προχωρήσουμε δυναμικά στο αύριο».

 

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρώτη σε απορροφητικότητα έργων στην Ελλάδα με ποσοστό 95% και παρουσίασε ένα πλούσιο απολογισμό με    4.789 έργα σε 2.920 ημέρες Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,8  δις. Ευρώ και 2.540 επενδύσεις, προϋπολογισμού 670 εκατομμυρίων ευρώ.  

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έγιναν ή εξελίσσονται 503 έργα συνολικού προϋπολογισμού 615 εκατ. ευρώ,  με επίκεντρο τον άνθρωπο, που στόχο έχουν  την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Περιφέρεια φέρνει την Δυτική Θεσσαλία και  την Καρδίτσα στο προσκήνιο, την κάνει πρωταγωνίστρια της ανάπτυξης με έργα, προγράμματα και πρωτοβουλίες, γιατί πιστεύουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλίας και στις ίσες ευκαιρίες» ανέφερε ο κ. Αγοραστός, παρουσιάζοντας  εμβληματικά έργα, τα οποία έχουν δρομολογηθεί και ενταχθεί όπως: το Δέλτα Καρδίτσας (42,5 εκ ευρώ), η ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρόμου Παλαιοφάρσαλος-Καρδίτσα-Τρίκαλα- Καλαμπάκα  (57,5 εκ ευρώ), η παράκαμψη Συκεώνος (33 εκ ευρώ), η ολοκλήρωση του Περιφερειακού δακτυλίου Καρδίτσας  (7 εκ ευρώ) και η βελτίωση του οδικού δικτύου στην βόρεια είσοδο της πόλης μέχρι τον κόμβο του Αρτεσιανού (4,1 εκ ευρώ).

Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τους δρόμους Καρδίτσα-Τρίκαλα και Καρδίτσα-Ευρυτανία,  και  προχωράμε  στην υλοποίηση τους, όπως και  στην ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής του Καράμπαλη. Ακόμη προχωράμε σε 19 έργα συνολικού προϋπολογισμού 8 εκ ευρώ για την βιώσιμη αστική ανάπλαση της πόλης της Καρδίτσας.

Ο Αχελώος βρίσκεται πάντα στις άμεσες προτεραιότητες μας.  Είναι έργο που μόνον ωφελεί δεν βλάπτει κανέναν. Αποτελεί έργο ζωής για την Θεσσαλία.«Δώστε μας τον Αχελώο να τον φτιάξουμε» είναι  το μήνυμα που στέλνουμε  προς την κεντρική διοίκηση.

 

 

Νέα έργα

Επιπλέον προωθούνται σημαντικά νέα έργα νερού όπως τα  αρδευτικά δίκτυα  Υπέρειας –Ορφανά με  60 εκατ. ευρώ,   Ταυρωπού  με 11,2 εκατ. ευρώ, αρδευτικά έργα σε Σοφάδες, Παλαμά, Μακρυχώρι Καρδίτσας και Ταυρωπό με 7 εκ ευρώ, έργα  αγροτικού εξηλεκτρισμού καθώς και η  δημιουργία Κέντρου Αθλητικών δράσεων στην λίμνη Πλαστήρα, για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

 

«Μία πανσπερμία έργων σε όλη την Θεσσαλία αλλά και εδώ στην Καρδίτσα, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Γιατί από την αρχή, η «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» έθεσε στο επίκεντρο της πολιτικής της, όλους  τους Θεσσαλούς και τις Θεσσαλές. Πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών και όχι το αντίθετο. Δίκαιη αντιμετώπιση και σεβασμός σε όλους. Αυτός είναι ο ρόλος της Περιφέρειας, αυτός είναι ο τρόπος για να βρίσκεται ο αιρετός κοντά στους πολίτες. Ανοιχτές πόρτες ανοιχτός διάλογος. Αυτή είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια του πολίτη» είπε ο κ. Αγοραστός και κατέληξε: «Γι αυτό ζητάω ξεκάθαρη, ισχυρή εντολή πρώτης Κυριακής που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο ολοκληρωμένο, κοστολογημένο, εγκεκριμένο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση πρόγραμμά μας. Το μέλλον είναι εδώ και μας περιμένει να το διαμορφώσουμε μαζί».

 

 

ΤΑ ΕΡΓΑ

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έγιναν ή εξελίσσονται 503 έργα συνολικού προϋπολογισμού 614.629.873,05€ .

 

Πιο αναλυτικά:

*Στον τομέα της Γεωργίας 34 έργα συνολικού προϋπολογισμού 21.359.652,96€ με το έργο της Κατασκευής έργων τεχνητού εμπλουτισμού του Καρστικού Συστήματος Υπέρειας Ν. Λάρισας-Ορφανών Ν.Καρδίτσας προϋπολογισμού 7.443.914€ καθώς και με τα παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτημάτων Αγιοπηγή-Μαύρικα και Κάππα-Χάρμα προϋπολογισμού 1.850.000,00 €  και 2.952.000,00 € αντίστοιχα. Επιπλέον έγιναν έργα βελτιώσεων Αγροτικής Οδοποιϊας, έργα καθαρισμού στραγγιστικών και αρδευτικών συλλεκτήρων-τάφρων, κατασκευής αρδευτικών αντλιοστασίων και ολοκλήρωση δικτύων, έργα προμήθειας σωλήνων άρδευσης καθώς και έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού.

 

*Στον τομέα της εκπαίδευσης υλοποιήθηκαν 21 έργα συνολικού προϋπολογισμού 17.451.924,55€. Πιο συγκεκριμένα κατασκευάστηκε τα Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βλοχού, το 18ο και το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, το 1ο Λύκειο Καρδίτσας, το 22ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας, ενώ κατασκευάστηκαν αίθουσες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά και προμηθεύτηκαν εξοπλισμό σχολεία και ειδικά σχολεία του Νομού. Παράλληλα μεταφέραμε καθημερινά παιδιά στο σχολείο με ασφάλεια και δίνουμε την δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας στα παιδιά των οικονομικά ευάλωτων οικογενειών.

 

Στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης χρηματοδοτήσαμε το έργο «ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΚΤΙΡΙΟ Α ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, ΚΤΙΡΙΟ Β ΑΙΘΟΥΣΕΣ» προϋπολογισμού 1.693.710,00 €.

 

*Στον τομέα των οικιστικών αναπλάσεων έγιναν 23 έργα συνολικού προϋπολογισμού 10.796.348,90€. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκε η περιβαλλοντική αναβάθμιση και προσβασιμότητα του αστικού χώρου στο Δήμο Καρδίτσας, και στη θέση «Παλέρμο», η Περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στο Δήμο Σοφάδων, η Οικολογική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς Μουζακίου, ενώ έγιναν λειτουργικές παρεμβάσεις στην πλατεία του Παλαμά και στον περιβάλλοντα χώρο της. Τέλος έγινε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κλειστού γυμναστηρίου Παλαμά σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.

 

*Στον τομέα του Περιβάλλοντος υλοποιήθηκαν 32 έργα συνολικού προϋπολογισμού 57.652.764,63€. Σημαντικό για την προστασία της ευρύτερης περιοχής το αντιπλημμυρικό έργο στο Μέγα ποταμό συνολικού προϋπολογισμού 15εκ. ευρώ κατασκευάστηκαν αντιπλημμυρικά αντλιοστάσια στην περιοχή της Μεταμόρφωσης του Δήμου Παλαμά και στο Δήμο Μουζακίου, έγιναν καθαρισμοί των ποταμών Εννιπέα, Καλέντζη, Καράμπαλη και Κακκάρα, συλλεκτήρων και προστασία πρανών και αποκαταστάσεις αναχωμάτων των ποταμών Πάμισου, Σοφαδίτη και Σαρανταπορίτη. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Διαχείρισης των Στερεών αποβλήτων εντάξαμε το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλίας προϋπολογισμού 31.298.808,50€. Τέλος στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος εντάξαμε έργα ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχείου Παλαμά του Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού και του 2ου-5ου Γυμνασίου-2ου Λυκείου Καρδίτσας συνολικού προϋπολογισμού 1.762.326,6€.

 

*Στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, υλοποιήθηκαν 24 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13.845.098€.

Πιο συγκεκριμένα στον τομέα της υγείας κατασκευάσαμε και εξοπλίσαμε το Ψυχιατρικό Τμήμα ενηλίκων του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας προϋπολογισμού 2.158.717,68€, το Περιφερειακό Ιατρείο Ρεντίνας ενώ προμηθεύσαμε με ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Τέλος το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας απέκτησε Αξονικό Τομογράφο ενώ   εκσυγχρονίσαμε και αναβαθμίσαμε τα Κέντρα Υγείας και το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΓΝ Καρδίτσας. Στον τομέα της Πρόνοιας χρηματοδοτήσαμε τα Κέντρα Κοινότητας του Δήμου Καρδίτσας και το παράρτημα (ΡΟΜΑ) του Δήμου Παλαμά, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, του Δήμου Σοφάδων και το παράρτημα (ΡΟΜΑ), του Δήμου Αργιθέας, Δήμου Μουζακίου και τις Δομές Παροχής βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο) του Δήμου Καρδίτσας και το Κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας Καρδίτσας . Εντάξαμε και είναι σε εξέλιξη το έργο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της παιδικής κατασκήνωσης της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων στο Νεοχώρι Καρδίτσας, το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας και η επέκταση του Θεοδωρίδειου Κέντρου Υποστήριξης για ανθρώπους με αναπηρία Ορίζοντες.

 

*Στον τομέα του Τουρισμού –Πολιτισμού υλοποιήθηκαν 13 έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.902.585,32€. Υλοποιείται το σημαντικό έργο της αποκατάστασης του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος της “Παλιάς Ηλεκτρικής” Καρδίτσας και τη μετατροπή του σε Πνευματικό Κέντρο με προϋπολογισμό 2.980.000€. Άλλα έργα που υλοποιήθηκαν και προάγουν τον πολιτισμό της Θεσσαλίας ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ Δ. ΙΘΩΜΗΣ, Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΓΙΟΛΔΑΣΗ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΡΕΝΤΙΝΑΣ – Α΄ΦΑΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΝΑΡΘΗΚΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟΥ ΤΕΜΠΛΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΠΗΛΙΑΣ ΑΓΡΑΦΩΝ, ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΠΡΑΝΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΕΛΕΚΗΤΗΣ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

 

*Στον τομέα της ύδρευσης–αποχέτευσης υλοποιούνται 15 έργα συνολικού προϋπολογισμού 59.105.386,58€. Πιο συγκεκριμένα υλοποιείται το σημαντικό έργο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΟΜΟΥ Κ ΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΠΌ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΜΟΚΟΒΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού 43εκ. ευρώ, ενισχύσαμε τον κεντρικό και βόρειο κλάδο του δικτύου ύδρευσης έργο προϋπολογισμού 8,9 εκ. ευρώ. Επίσης υλοποιήσαμε τα βασικά δίκτυα (αποχέτευσης ομβρίων) στον οικισμό Μαύρικα καθώς και των αγωγό ακαθάρτων στον οικισμό αθιγγάνων στους Σοφάδες. Εντάξαμε και είναι σε εξέλιξη τα έργα ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΦΥΛΛΟΥ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Δ. ΠΑΛΑΜΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ. Κ. ΜΠΕΛΟΚΟΜΙΤΗ.

 

*Στον τομέα του Αθλητισμού έγιναν 9 έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.289.285,41 € . Σημαντική παρέμβαση στον τομέα αποτελεί η κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10 εκ ευρώ.