Skip to main content
Νέα

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟΛ

By 15 Μαΐου 2019No Comments

 Κ. Αγοραστός: «Με έργα 650 εκατ. ευρώ στηρίζουμε στην πράξη τον πρωτογενή τομέα»

 

Τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου – ΕΒΟΛ επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διοίκηση, τα μέλη και τους εργαζόμενους του Συνεταιρισμού.

Τον Περιφερειάρχη υποδέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος ο οποίος τόνισε ότι «τόσο ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη  στάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό του συνεταιρισμού ενώ πάντα όποτε και αν χρειάστηκε ήταν εκεί για να δώσουν λύσεις σε προβλήματα. Εκ μέρους της διοίκησης, των μελών και των εργαζομένων σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα σας. Πιστεύουμε ότι τη νέα περίοδο θα είστε Περιφερειάρχης και θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο το έργο σας και εμείς θα απολαμβάνουμε τα καλά του».

«Για εμάς η ΕΒΟΛ είναι κάτι ξεχωριστό. Είμαστε περήφανοι για την ΕΒΟΛ γιατί έσωσε την τιμή του συνεταιριστικού κινήματος. Πιστεύουμε στον πρωτογενή τομέα και το δικό σας παράδειγμα μπορεί να μας οδηγήσει στη νέα εποχή και την παραγωγική «επανάσταση» που έχει ανάγκη η χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ο κ. Αγοραστός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών των θεσσαλικών προϊόντων σημειώνοντας ότι «οι εξαγωγές στη Θεσσαλία έχουν αυξηθεί κατά 500% ενώ έχουμε πρωτιά στο εμπορικό πλεόνασμα. Τα θεσσαλικά προϊόντα εν γένει, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις αγορές του εξωτερικού». Ακόμη αναφέρθηκε στα έργα που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον πρωτογενή τομέα τονίζοντας ότι «μόνο από το ΕΣΠΑ 2014-2020  έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα έργα 650 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία, σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε 148 έργα υποδομών, προϋπολογισμού 137 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΚΑΠ, Μπαλτατζής, ΣΑΕΠ (Γεωτρήσεις), ΥΠΑΑΤ (Ταμιευτήρες). Είμαστε περήφανοι που υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο, την επανασύσταση της Λίμνης Κάρλας, που προσφέρει στην παραγωγή και στην κοινωνία. Χωρίς νερό δεν υπάρχει εύφορη γη, δεν υπάρχει ζωή. Είναι θέμα επιβίωσης για το σύνολο του αγροτικού κόσμου στη Θεσσαλία. Από το νερό της Κάρλας αρδεύονται σήμερα χωρίς κόστος περίπου 10.000 στρέμματα. Μόνο από την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, το όφελος για τους αγρότες ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Επιπλέον η μεγάλη επάρκεια άμεσα διαθέσιμου νερού δημιουργεί προοπτικές και για νέα είδη καλλιεργειών, όπως οι δενδρώδεις»

«Έχουν υποβληθεί  1.762 σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού  34 εκατ. ευρώ, ενώ  στο πρόγραμμα  εγκατάστασης νέων αγροτών – κτηνοτρόφων εντάχθηκαν 1.820 νέοι με ενίσχυση 34,3 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας στη Θεσσαλία, με έργα προϋπολογισμού  8,8 εκατ. ευρώ για βελτίωση της πρόσβασης σε αγροτική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Με 28,4 εκατ. ευρώ επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια μέσω του προγράμματος Leader και με 8 εκατ. ευρώ σχέδια για επενδύσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κάτω των 600.000 ευρώ» ανέφερε ακόμη ο κ. Αγοραστός

Κλείνοντας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σημειώνοντας ότι «σημαντική προτεραιότητα επίσης, είναι η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό μας για το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας,  που δημιουργούμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, στην Κίτρινη Αποθήκη στο  Βόλο. Η προώθηση της Καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό τομέα είναι ο ένας από τους τρεις  βασικούς άξονες του Κέντρου, προκειμένου να αξιοποιηθεί η  ηγετική  θέση της Θεσσαλίας στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανώσουμε δράσεις όπως   το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καινοτόμων Τεχνολογιών Αγροδιατροφικού Τομέα όπου θα παρουσιάζονται οι εξελίξεις, τεχνολογικές και πολιτικές στον αγροδιατροφικό τομέα,   τo Agro Hackathon  που θα προτείνει τεχνολογικές λύσεις σε  προβλήματα του κλάδου, το  Agro Tech Innovation event  που θα φέρνει σε επαφή τις  νέες επιχειρήσεις με επενδυτές και   επιχειρηματίες από άλλες χώρες  και το  Thess -Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ που θα υποστηρίζει καινοτομίες και  θα προτείνει νέες λύσεις προς υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Επιπλέον προωθούμε σημαντικά έργα νερού όπως τα  αρδευτικά δίκτυα  Τρικάλων με 12,1 εκατ. ευρώ, Υπέρειας –Ορφανά με  60 εκατ. ευρώ.  Ταυρωπού  με 11,2 εκατ. ευρώ, στη λίμνη Κάρλα με  16,5 εκατ. ευρώ,  Σελλάνων 4,3 εκατ. ευρώ, φράγματα σε Αμπελάκια 7,5 εκατ. ευρώ, και σε  Αγιόκαμπο –Λιβαδότοπο με 19,5 εκατ. ευρώ και ενεργειακές κοινότητες στην Θεσσαλία ΓΟΕΒ με  2,7 εκατ. ευρώ.».