Skip to main content
Νέα

Ομιλία Περιφερειάρχη Θεσσαλιας Κώστα Αγοραστου στο Βολο

By 19 Μαΐου 2019No Comments

Φίλες και φίλοι

Σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή σας. Σας ευχαριστώ για την ενθουσιώδη συμμετοχή σας στην αποψινή συγκέντρωση λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ένα και μόνο ένα είναι το μήνυμα που βγαίνει σήμερα από τούτον εδώ τον χώρο: ότι η Κυριακή 26 Μαΐου, θα είναι ημέρα νίκης για την Θεσσαλία. Ένας καινούργιος δρόμος βρίσκεται μπροστά μας για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας, για την επόμενη μέρα της Μαγνησίας, για την επόμενη μέρα του Βόλου. Αυτής της μοναδικής πόλης, που έχει έναν ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Περιφέρειας μας.

Η προβολή της Θεσσαλίας στο αύριο δεν μπορεί  παρά να τοποθετεί την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, στην ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Με το  Βόλο, με συνδέουν, όπως γνωρίζετε, στενοί οικογενειακοί δεσμοί καθώς η Χριστίνα Παναγή, η σύζυγος μου γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ στον Βόλο.

Χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων, του Πηλίου,  η πόλη μας, δεν αποτελεί μόνον μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας- έχοντας και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια- αλλά και μία από τις πιο όμορφες.

 

Φίλες και φίλοι

 

Όπως όλοι πολύ καλύτερα γνωρίζουμε, μετά την δραματική εμπειρία που περάσαμε και περνάμε ως λαός λόγω της κρίσης,

τα προβλήματα δεν λύνονται με συνθήματα αλλά με έργα. Και η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα προηγούμενα χρόνια μίλησε με τα έργα της γιατί οι συνεργάτες μου και εγώ, θεωρούμε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι όρος επιβίωσης της Περιφέρειας μας και της χώρας γενικότερα.

Ακολουθήσαμε  αταλάντευτα τον δρόμο της ανάπτυξης. Το δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης, το δρόμο της ευθύτητας και της αλήθειας. Θέσαμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

Οι συνεργάτες μου και εγώ, τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε στο προσκήνιο των εξελίξεων, μοχθήσαμε, συγκρουστήκαμε, επιμείναμε, αγωνιστήκαμε, προγραμματίσαμε, επιλέξαμε, υλοποιήσαμε, για την Θεσσαλία και την Μαγνησία, με γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας και την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου και επιλέγοντας η ανθρωποκεντρική πολιτική να είναι ο γνώμονας των καθημερινών μας αποφάσεων.

Βασικό μας μέλημα ήταν και παραμένει μέσα από τις δράσεις, τις επιλογές και τα έργα της Περιφέρειας να δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης για όλους. «Δουλειά, δουλειά, δουλειά για όλους» αυτό θέλουμε. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος για την επόμενη θητεία μας.

 

 

Το έργο μας είναι ο αδιάψευστος κριτής μας: Είμαστε πρώτοι σε απορροφητικότητα έργων στην Ελλάδα με ποσοστό 95%.  Σε 2.920 ημέρες Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, 4.789 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,8  δις. Ευρώ και 2.540 επενδύσεις,προϋπολογισμού 670 εκατομμυρίων ευρώ.  

Η Περιφέρεια μας είναι μία Περιφέρεια διαρκών επιδόσεων και διακρίσεων. Το δε 2019, υπήρξε ορόσημο για τη Θεσσαλία, καθώς πέτυχε την υψηλότερη διάκριση στην ιστορία και μία από τις σημαντικότερες για τις Περιφέρειες της Ε.Ε.: ανακηρύχτηκε Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης.  

Είμαστε κόμβος RegHub, ο μοναδικός στην Ελλάδα και ένας από τους 20 στην Ευρώπη. Έχουμε στο ενεργητικό μας ως Περιφέρεια 21 εθνικά και ευρωπαϊκά  βραβεία. Βραβεία  που ανήκουν στους Θεσσαλούς και τις Θεσσαλές και καθένα τους ξεχωριστά, δημιουργεί μεγαλύτερο αποτύπωμα της Θεσσαλίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Κάνει γνωστή την δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια  σε όλους τους τομείς έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, δίνοντας αξία στον πολίτη.

Η Θεσσαλία  είναι η πρώτη Περιφέρεια στην χώρα σε έργα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής με συνολικό προϋπολογισμό 232 εκ ευρώ και χιλιάδες ωφελουμένους. Η Θεσσαλία έχει το καλύτερο δίκτυο υποδομών στην χώρα. Έχει την πρωτιά στο εμπορικό πλεόνασμα. Έχει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Κάρλα.  Είναι η πρώτη αθλητική περιφέρεια στην χώρα. Η  Θεσσαλία  βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο στα Tourism Awards ως η  Περιφέρεια με την πιο ολοκληρωμένη καμπάνια τουριστικής προβολής. Με δύο λόγια η Θεσσαλία μας είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων.

 

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων  εξελίσσονται 528 έργα συνολικού προϋπολογισμού 603.101.196,20€ ενώ για το μεγαλύτερο έργο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας επενδύθηκαν 325 εκ ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό περίπου στο 1 δις.

Συγκεκριμένα:

*Στην εκπαίδευση υλοποιηθήκαν 33 έργα (54,4 εκ ευρώ), στην γεωργία 18 έργα (41,7 εκ ευρώ), στον τομέα των οικιστικών αναπλάσεων έγιναν 38 έργα (15,6 εκ ευρώ), στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας υλοποιήθηκαν 31 έργα 20 και πλέον εκ ευρώ.

Στον τομέα Τουρισμού-Πολιτισμού πραγματοποιήθηκαν 39 έργα (19,6 εκ ευρώ). Στον τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης υλοποιούνται 28 έργα (85,6 εκ ευρώ). Στον τομέα των συγκοινωνιακών έργων υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη 235 έργα προϋπολογισμού  188 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον. Ενώ για τον αθλητισμό διατέθηκαν 10 εκ ευρώ και πλέον για 23 έργα. Επίσης στο πλαίσιο της εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Διαχείριση Στερεών αποβλήτων χρηματοδοτήσαμε το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.

Παράλληλα την προηγούμενη περίοδο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτήθηκαν 364 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

*Εδώ στη Μαγνησία, όμως, υλοποιήθηκε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και όχι μόνον,  έργο που έχει γίνει ποτέ από Περιφέρεια στην Ελλάδα. Αναφέρομαι βεβαίως στην ανασύσταση της λίμνης Κάρλας που ταυτόχρονα είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην  Νοτιοανατολική  Ευρώπη κόστους 325 εκ ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο τοπικής ανάπτυξης και εθνικής σημασίας με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις, περιβαλλοντικές, αρδευτικές, υδρευτικές και τουριστικές. Το οποίο η Περιφέρεια σκοπεύει να αξιοποιήσει περαιτέρω τουριστικά στην επερχόμενη θητεία της.

*Θέλω να υπογραμμίσω εδώ, με αφορμή την περιβαλλοντική διάσταση της Κάρλας,  ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει

βαρύνουσα σημασία στην προστασία του Περιβάλλοντος. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε αναλάβει πληθώρα πρωτοβουλιών γιατί για μας, η προστασία του περιβάλλοντος είναι αδιαπραγμάτευτη αξία και οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες.

Το ζητούμενο είναι, σε σχέση με τις βιομηχανίες της περιοχής, να αποφασίσει το αρμόδιο υπουργείο «τί» θέλει. Εμείς από την πλευρά μας και ως Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουμε πάρει σχετικές αποφάσεις κα έχουμε προχωρήσει σε μελέτες και έρευνες σχετικές με την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και προχωρούμε τακτικά σε μετρήσεις των ρύπων ώστε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.

Μάλιστα έχουμε προγραμματίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν τρεις ακόμη μετρητέςαέριας ρύπανσης στον Βόλο.

*Επιστρέφοντας στα εμβληματικά έργα, ένα έργο κεφαλαιώδους σημασίας γιατί έχει ως στόχο την στήριξη των νέων ανθρώπων που αποτελούν το οξυγόνο της ζωής, είναι φορείς νέων ιδεών και το μέλλον τούτου τόπου, είναι το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας που αναπτύσσουμεσε συνεργασία με  την Τεχνόπολη και το Πανεπιστήμιο σε 3 άξονες: Ψηφιακή ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία και Νεανική επιχειρηματικότητα, Καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα. Θα στεγαστεί στο κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης στον Βόλο που ανακατασκευάζεται από την Περιφέρεια με προϋπολογισμό 10,5 εκ ευρώ.

κατασκευή Ποδηλατοδρομίουολυμπιακών προδιαγραφών στο  Βόλο, απέναντι από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, είναι ακόμη ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας και μάλιστα εδώ σε τούτη την πόλη, που είναι γνωστό ότι η ποδηλασία είναι αγαπημένο και διαδεδομένο άθλημα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας, ο Χρ. Βολικάκης, είναι Βολιώτης και οι διακρίσεις τους μας κάνουν υπερήφανους.

*Τα υποβρύχια Μουσεία και τα καταδυτικά πάρκα σε Αλόννησο -Σκόπελο και Δυτικό Παγασητικό αποτελούν ένα πρωτόγνωρο και καινοτόμο έργο που ανοίγει νέες προοπτικές για όλη την Ελλάδα και έναν ακόμη λόγο να είμαστε υπερήφανοι που πρωτοπορούμε και στον τομέα αυτό.

*Μέσα από το Σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη του Βόλου, μία πόλη που έχει την τύχη και την πρόνοια (αφού τα έχει διασώσει) να έχει πολλά διατηρητέα κτίσματα, θα γίνει συντήρηση και αναπαλαίωση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου ( 5 εκ ευρώ). Ενώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, συντηρούνται και αναπαλαιώνονται το κτίριο του ΚΕΘΕΑ «Πιλότος, η Κίτρινη Αποθήκη που προανέφερα, η πρώην καπναποθήκη του Ματσάγγου, η πολιτιστική εστία Ιώνων ( 820 χιλ ευρώ), το κτίριο καπνού και το κτίριο Τσικρίκη.

Ενώ έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε εξέλιξη μία σειρά έργων με συντηρήσεις, αποκαταστάσεις, αναστηλώσεις κτιρίων, μνημείων και ιερών ναών σε όλη την Μαγνησία.

Ακόμη δίνουμε έμφαση στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού στα Χάνια, στην υγεία, στο λιμάνι, στην επιχειρηματικότητα.    

*Στις Σποράδες δε, τα νέα έργα είναι προϋπολογισμού 50 εκ ευρώ μέσω του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης Β. Σποράδων το οποίο θα αποτελέσει το αναπτυξιακό εργαλείο της νέας περιόδου με σημαντικά έργα και δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Θεσσαλίας

( για startup επιχειρήσεις, υγεία-πρόνοια, κλιματική αλλαγή, υδρεύσεις, αποχετεύσεις, πολιτισμό, φύση, υποδομές).

 

Νέα έργα

 

Νέα έργα επίσης που δρομολογούνται  για την ΠΕ Μαγνησίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι:  

*Ψηφιακή Περιφέρεια

*Αναβάθμιση λιμένα Βόλου και έργα προσβασιμότητας καθώς και ανακατασκευή χώρου για να γίνει  Πολιτιστικό Κέντρο.

*Αναβάθμιση χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου στα Χάνια, το οποίο έχει πλέον αδειοδοτηθεί, αντικατάσταση αναβατήρων, Παράκαμψη χιονοδρομικού.

* Οδικό κύκλωμα Πηλίου

*Παράκαμψη Αφήσσου

*Συνέχιση αρδευτικών έργων της Λίμνης Κάρλας (16,5 εκ)

*Αλιευτικά καταφύγια Χορευτού, Αη Γιάννη και Αγίας Κυριακής-Πλατανιά.

*Αρχαία Θέατρα Δημητριάδος και Φθιωτίδων Θηβών

*Ηλεκτροκίνηση θεσσαλικού σιδηροδρόμου

*Ψηφιακό Μουσείο στο κτίριο καπνού

* Δημιουργία film office στην Περιφέρεια Θεσσαλία  με στόχο την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στην περιοχή

*Δρόμος Λαρίσης- Μπουρμπουλήθρα

* Εκχώρηση αρμοδιότητας για να ολοκληρώσει η Περιφέρεια τον Περιφερειακό.

*Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων

*Πράσινα σημεία

*Οικιακή κομποστοποίηση. Κάδοι-οχήματα-συλλογή

*Δράσεις σε περιοχές NATURA για την προστασία και αναβάθμιση τους (4 εκ ευρώ)

*Δράσεις κοινωνικής οικονομίας για την στήριξη νέων (ανέργων)

*Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης σε κατοικίες με Φυσικό Αέριο (6 εκ ευρώ)

*Εξοικονόμηση Ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες (6 εκ)

Μία πανσπερμία έργων σε όλη την Θεσσαλία αλλά και εδώ στην Μαγνησία και στις Βόρειες Σποράδες, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Γιατί από την αρχή, ως παράταξη, ως «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» στο επίκεντρο της πολιτικής μας θέσαμε τους Θεσσαλούς και τις Θεσσαλές. Πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών και όχι το αντίθετο. Δίκαιη αντιμετώπιση και σεβασμός σε όλους. Αυτός είναι ο ρόλος της Περιφέρειας, αυτός είναι ο τρόπος για να βρίσκεται ο αιρετός κοντά στους πολίτες. Γιατί ο αιρετός είναι και πρέπει να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας για τον πολίτη με τις πόρτες πάντα ανοιχτές, όπως είναι οι πόρτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ανοιχτές πόρτες ανοιχτός διάλογος. Αυτή είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια του πολίτη.

 

Μία περιφέρεια ,  εκατοντάδες πρωτοβουλίες, διαβουλεύσεις και διεθνείς συμμετοχές.

Ολοκληρώσαμε εμβληματικά έργα, που κανείς δεν πίστευε ότι θα κάναμε. Μέσα από μία πορεία απαιτητική, δύσκολη αλλά και πυκνά δημιουργική.

Και στην διάρκεια της πορείας αυτής υπάρχουν τρεις «σταθμοί» που αποτέλεσαν ξεχωριστές στιγμές διαφορετικής εμβέλειας.

*Σε τοπικό επίπεδο  η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας, που προανέφερα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που βραβεύτηκε για την περιβαλλοντική του διάσταση και άλλαξε κυριολεκτικά το τοπίο, την παραγωγή  και  τη ζωή των κατοίκων.

*Η μεγάλη εθνική στιγμή ήταν το 2015, όταν λόγω της οικονομικής κρίσης  είχαν σταματήσει να εισρέουν κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ στη χώρα. Τα έργα είχαν σταματήσει και οι άνεργοι αυξάνονταν. Ανέλαβα πρωτοβουλία και συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ και  την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κρέτσου. Μετά από μακρά συνάντηση ο πρόεδρος Γιούνκερ πείστηκε από τα επιχειρήματά μας και άλλαξε όλη η αρχιτεκτονική της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα.  Ήρθαν τον Οκτώβριο του 2015 6 δις στη χώρα και άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση.

* Και η μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή που ξεχωρίζω ήταν όταν εισηγήθηκα ως   «rapporteur», στην Επιτροπή τωνΠεριφερειών της Ευρώπης το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της περιόδου 2021-2027, το  Invest EU, που πρόκειται να προσελκύσει επενδύσεις συνολικού ύψους 700 δις ευρώ για  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όμως όλες οι δράσεις, όλες οι επιλογές, οι προγραμματισμοί δεν μπορούν παρά να περιστρέφονται γύρω από την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την άνοδο του επιπέδου ζωής τους. Ακόμη και μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, που οι Έλληνες βρεθήκαμε βορά των μνημονίων, των περικοπών, της απώλειας βασικών και αυτονόητων δικαιωμάτων, όπως αυτό της εργασίας.

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά το λέω κάθε φορά γιατί είναι κάτι που πιστεύω βαθειά. Είναι σημαντικό να ευημερούν οι αριθμοί αλλά το βασικό ζητούμενο είναι να ευημερούν δια των αριθμών οι άνθρωποι. Δηλαδή πιο απλά οι αριθμοί να βρίσκονται στην υπηρεσία των ανθρώπων. Και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, όπου έχω την τιμή να προεδρεύω, με γνώμονα αυτή την αρχή επιλέγουμε και προχωράμε.

 

Απασχόληση

 

Ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει πρώτα απ όλα, ισχυρή τοπική κοινωνία.

Γιαυτό και η απασχόληση, το αυτονόητο δικαίωμα να μπορεί να έχει κανείς δουλειά, υπήρξε για μας ως Περιφερειακή Αρχή,  ένα θεμελιώδες μέλημα στην δύσκολη περίοδο που περάσαμε.  Όπως και η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει στις δύσκολες περιόδους μέσα από τα έργα και την παραγωγική διαδικασία, μέσα από ένα υψηλό πρόγραμμα επενδύσεων, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και πηγαίνει ο τόπος μπροστά.

Φροντίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα υγιές αναπτυξιακό περιβάλλον με ταχύτερες υπηρεσίες εξυπηρέτησης και εντάξαμε εκατοντάδες επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο. Έχουμε  πρόγραμμα 60 περίπου εκ ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση 70%, δημιουργώντας έτσι και νέες θέσεις εργασίας.

Για τις τουριστικές επιχειρήσεις διατέθηκαν 17 εκ ευρώ, που σημαίνει επενδύσεις 34 εκ ευρώ για την Θεσσαλία, καθώς η συμμετοχή ανήλθε στο 50%.

Επίσης διατέθηκαν 10 εκ ευρώ στο ΤΕΠΙΧ  που αφορά στην επιδότηση επιτοκίου δανείων που παίρνουν οι δικαιούχοι επιχειρηματίες, και στο οποίο έχουν ενταχθεί πολλές θεσσαλικές επιχειρήσεις.

Διαμορφώσαμε ένα ευρύ φάσμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε η δημιουργία θέσεων εργασίας να συναντά την ενίσχυση αδύνατων κοινωνικά ομάδων στο πλαίσιο μίας ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής. Όπως επί παραδείγματι, η ενίσχυση οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε ύψος 50 με 60% προκειμένου να συνδεθούν με το Φυσικό Αέριο. Μία δράση η οποία παράλληλα δημιουργεί έμμεσα νέες θέσεις εργασίας. Επίσης διατέθηκαν 35 εκ ευρώ προκειμένου να μπορούν νήπια οικογενειών χαμηλού εισοδήματος να πηγαίνουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Άλλη μία επιλογή που παράλληλα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Δημιουργήθηκαν ανά την Θεσσαλία 23 Κέντρα Κοινότητας όπου βρήκαν απασχόληση πολλοί συμπολίτες μας. Μάλιστα 5 από αυτά βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Επίσης οι Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δημιουργήθηκαν σε όλη την Περιφέρεια συμβάλουν προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ επιδοτούμε προσωπικό για το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό εστιατόριο. Και ακόμη τα Κέντρα για τις κακοποιημένες γυναίκες, τους αστέγους, αλλά και τα ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης).

Και βεβαίως εξέχουσα θέση στην όλη προσπάθεια έχουν τα LEADER.

Ενώ, μέχρι σήμερα, από όλα τα προγράμματα ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας έχουν ενταχθεί 1344 έργα προϋπολογισμού 385 εκ ευρώ.  

     Περιφερειακή διακυβέρνηση

Η ανάληψη της ευθύνης της Περιφέρειας συμπορεύτηκε με την μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και τα ολέθρια αποτελέσματα της που όλοι υποστήκαμε, πολλές φορές με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο.

Τίποτα δεν έγινε χωρίς κόπο και χωρίς πολύ αγώνα απέναντι σε ένα βαθειά δουλοκτητικό  κράτος, αλλά ήμασταν αποφασισμένοι να πετύχουμε. Αποφασισμένοι να προκρίνουμε την πράξη αντί της θεωρίας. Να πορευτούμε τον δύσκολο δρόμο, να είμαστε αποτελεσματικοί, ουσιαστικοί, χρήσιμοι για όλες τις Θεσσαλές και όλους τους Θεσσαλούς, μέσα από στοχευμένες επιλογές και δράσεις και πολλές φορές δύσκολες αποφάσεις. Ωστόσο δεν κάναμε πίσω, δεν συμβιβαστήκαμε, δεν υποχωρήσαμε. Σχεδιάσαμε, προγραμματίσαμε, διεκδικήσαμε, συγκρουστήκαμε, πετύχαμε.

Όμως για να προχωρήσουμε παραπέρα, πρέπει να καταλάβουμε ότι  η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πια εξαντλήσει τόσο τα περιθώρια να πορευτεί περαιτέρω με την υφιστάμενη μορφή της όσο και την ανοχή των πολιτών.

Η απάντηση είναι μία: η Περιφερειακή Διακυβέρνηση που κάνει πράξη τη συλλογική ηγεσία. Που επιτρέπει την αναδιάταξη της σχέσης της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση, η οποία βασίζεται στην παραδοχή ότι η Περιφέρεια παράγει και η ίδια πολιτική. Για να αποφασίζουν εκείνοι που καλούνται να υλοποιήσουν.  Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι ένας υγιής κρίκος στην παραγωγική αλυσίδα. Μόνο τότε και μόνο έτσι θα επέλθει η μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Προς όφελος της  οικονομίας και της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα χτυπηθεί το δουλοκτητικό κράτος που είναι ένα κράτος που ταλαιπωρεί τους πολίτες και κυοφορεί την καταστροφή μας. Πρέπει να το αλλάξουμε. Και πρέπει να το αλλάξουμε χθες.

Το ΕΣΠΑ

Βασικό εργαλείο δουλειάς και δημιουργίας το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι σήμερα ένα πρόγραμμα πλήρες, υγιές, στοχευμένο και με σταθερά αυξανόμενη πρόοδο, με την πρόοδό του να αναφέρεται στην πραγματική οικονομία.  Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2020 έχει προϋπολογισμό 423,7 εκατ. ευρώ. Έχουν ενταχθεί  έργα σε ποσοστό 95%, που είναι το κρίσιμο μέγεθος για την πορεία ενός προγράμματος, η εξειδίκευση δράσεων ανέρχεται σε ποσοστό 111% , οι προκλήσεις  προς δικαιούχους για υποβολή έργων στο 130%  και οι συμβάσεις στο 37%. Έχουν ενταχθεί  301 έργα.

Ενώ από το ΕΣΠΑ και τους Εθνικούς πόρους, μετά το 2015 είναι δρομολογημένα και ενταγμένα έργα σε όλους τους κοινωνικοοικονομικούς τομείς ζωής του τόπου έργα ύψος 2,5 δις ευρώ.

Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να έχει μια δυναμική στρατηγική σχεδιασμού και προγραμματισμού. Να δημιουργεί  προϋποθέσεις χρηματοδότησης έργων και να βγάζει προσκλήσεις, δίνοντας στους φορείς υλοποίησης (Δήμους, ΔΕΥΑ Νοσοκομεία, Πανεπιστήμιο, Υπουργεία κ.α.) τη δυνατότητα ένταξης έργων. Αυτό το έχουμε πετύχει  με το παραπάνω, αφού έχουν ενταχθεί έργα σε ποσοστό 95%. Είναι η στιγμή  των φορέων να αντιληφθούν ότι πρέπει να  τρέξουν τα έργα, να κάνουν δημοπρατήσεις, να υπογράψουν συμβάσεις  και να κάνουν απορροφήσεις. Και επιπλέον το  ΕΣΠΑ 2007-2013 έκλεισε χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ και  χωρίς να μείνει  ούτε ένα έργο ημιτελές: 4.000 έργα, κόστους 2,318 δις ευρώ. Οπότε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μιλάμε ουσιαστικά για νέα και σημαντικά έργα. Και βέβαια συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω να σας πως ότι  για την Περιφέρειά μας ανοίγεται ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας μετά το 2019, όταν το εν εξελίξει ΕΣΠΑ θα εισέρχεται στην τελική ευθεία και θα ξεκινά το καινούργιο. Με βάση το -κατά κοινή ομολογία- πρωτόγνωρο έργο που έγινε αυτά τα χρόνια κι έχοντας μια σειρά νέων ώριμων πλέον έργων, θεωρούμε ότι μαζί με όλους τους Θεσσαλούς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση:

-ολοκληρώνοντας τα εν εξελίξει έργα κατά τον πλέον πρόσφορο τρόπο,

-αξιοποιώντας πρόσθετους πόρους για πρόσθετα έργα από το αποθεματικό επίδοσης, τα χρήματα δηλαδή που δίνονται στις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όπως είναι η Θεσσαλία,

-εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για να ξεκινήσουμε νέα έργα και δράσεις.

Και βέβαια έπεται και συνέχεια. Γιατί στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 ανοίγονται και νέοι ορίζοντες και ευκαιρίες, δίνονται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν και μία σειρά άλλων θεμάτων και προκλήσεων, όπως είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες.

 

Φίλες και φίλοι

 

Ο μεγάλος μας Νίκος Καζαντζάκης έχει πει πως «ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν θελήσαμε αρκετά».

Εμείς για την Θεσσαλία, την Μαγνησία θέλουμε όχι απλά «αρκετά» θέλουμε πολλά και τα θέλουμε πολύ.

Θέλουμε την Θεσσαλία της πρωτοπορίας, της προκοπής, της δημιουργίας.

Δεν σιωπήσαμε, δεν σιωπούμε, δεν κρυφτήκαμε, ούτε κρυβόμαστε, δεν ψαρεύουμε στα θολά νερά.

Μιλάμε της γλώσσα της αλήθειας.

Ζητήσαμε και ζητούμε πολιτική ψήφο.

Ζητήσαμε και ζητούμε ψήφο εναντίον του λαϊκισμού, εναντίον των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, εναντίον της αδράνειας, εναντίον της γραφειοκρατίας, εναντίον του δουλοκτητικού κράτους που μας καταδυναστεύει όλους.

Ζητήσαμε και ζητούμε ψήφο στην βάση συγκεκριμένων προγραμματικών αρχών και θέσεων. Στην βάση ενός σαφέστατου, απόλυτα κοστολογημένου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προγράμματος.

Ζητήσαμε και ζητούμε ψήφο βάσει του έργου που έχει παραχθεί.

Και είμαι σίγουρος ότι με την δική σας  ψήφο, την δική σας ισχυρή εντολή την Κυριακή 26 Μαΐου, θα ανοίξουμε μαζί μία νέα φωτεινή σελίδα  για την Περιφέρεια μας.

Ισχυρή εντολή

Ισχυρή Θεσσαλία