Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη ypaithros.gr, 10-5-2019, Κώστας Αγοραστός «Το αγροτικό μας αποτύπωμα είναι βαθύ»

By 10 Μαΐου 2019No Comments

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Το αποδείξαμε, ξεμπλοκάροντας το επί χρόνια στάσιμο έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλα, ένα εθνικό στοίχημα που ολοκληρώσαμε με κόστος 252,8 εκατ. ευρώ. Το έργο χαρακτηρίστηκε «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων», προβάλλεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ και οι αγρότες μας γύρω από τη λίμνη ποτίζουν ήδη δωρεάν. Η Κάρλα αρδεύει 150.000 στρέμματα, ενισχύει την ύδρευση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και θωρακίζει αντιπλημμυρικά την περιοχή. Έχουν έρθει στην επιφάνεια τέσσερις παλαιολιθικοί οικισμοί, ενώ επέστρεψαν στην περιοχή 181 είδη πουλιών και 13 είδη ψαριών. Για τους επισκέπτες, φτιάξαμε Κέντρο Πληροφόρησης και Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού.

Για εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων, έχουν υποβληθεί 1.762 σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών εντάχθηκαν 1.820 νέοι, με ενίσχυση 34,3 εκατ. ευρώ.

Το αγροτικό μας αποτύπωμα είναι βαθύ: Μόνο από το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα έργα 650 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία, σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε 148 έργα υποδομών, προϋπολογισμού 137 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΚΑΠ, Μπαλτατζής, ΣΑΕΠ (γεωτρήσεις) και ΥΠΑΑΤ (ταμιευτήρες). Τα θεσσαλικά προϊόντα εν γένει βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις αγορές του εξωτερικού. Αναδείξαμε την ευεργετικότητα του μελιού και του τσαγιού Ολύμπου.

Έχουμε σε ισχύ το Πιστοποιητικό Ποιότητας «ThessAgro» για τη βελτίωση της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και την καλύτερη προώθηση των τοπικών προϊόντων στις αγορές, ειδικά αυτών που εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο «Καλάθι Θεσσαλικών Προϊόντων».

Ανάμεσά τους και τα πιστοποιημένα ΠΟΠ προϊόντα μας: Μήλα Ζαγοράς, αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας, ελιά Πηλίου-Βόλου, μανούρι, γαλοτύρι, κασέρι, γραβιέρα Αγράφων, φέτα, μπάτζος και τα κρασιά ΟΠΑΠ (Μεσενικόλας, Αγχίαλος, Ραψάνη και κρασί Ολύμπου).

Για εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων, έχουν υποβληθεί 1.762 σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών εντάχθηκαν 1.820 νέοι, με ενίσχυση 34,3 εκατ. ευρώ.

Από το πρόγραμμα δακοκτονίας προστατεύτηκαν 3,2 εκατ. ελαιόδεντρα, ενώ έχει επιλυθεί και το χρόνιο πρόβλημα της αργοπορημένης έναρξης του προγράμματος και των ψεκασμών, με σημαντικές επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή. Από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελουργικών εκτάσεων για την περίοδο 2018-2019 δόθηκαν ενισχύσεις για ποιοτική αναβάθμιση, εγκατάσταση ποικιλιών με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και προστασία του περιβάλλοντος.

Από το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης ενισχύθηκαν 1.500 δικαιούχοι, από το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας ενισχύθηκαν 305 παραγωγοί, ενώ από το πρόγραμμα μελισσοκομίας ενισχύθηκαν 980 μελισσοκόμοι. Χρηματοδοτήσαμε 17 Οργανώσεις Παραγωγών.

Στο ΠΑΑ εντάχθηκαν 36 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 96 εκατ. ευρώ και έχουμε 15 αιτήσεις πληρωμής από το νέο πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών εγκρίθηκαν δεκάδες αιτήσεις κτηνοτρόφων ενώ, τέλος, από το πρόγραμμα αλιείας υλοποιήθηκαν δράσεις σε συνεργασία με Λιμενικές Αρχές, Αλιευτικούς Συλλόγους και αλιείς και εκδόθηκαν άδειες αλιείας, επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών κ.λπ.

Σημαντική προτεραιότητα, επίσης, είναι η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, που δημιουργούμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, στην Κίτρινη Αποθήκη στον Βόλο.

Η προώθηση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς άξονες του Κέντρου, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ηγετική θέση της Θεσσαλίας στον κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα οργανώσουμε δράσεις όπως το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καινοτόμων Τεχνολογιών Αγροδιατροφικού Τομέα, όπου θα παρουσιάζονται οι εξελίξεις, τεχνολογικές και πολιτικές, τo Agro Hackathon, που θα προτείνει τεχνολογικές λύσεις σε προβλήματα του κλάδου, το Agro Tech Innovation Event, που θα φέρνει σε επαφή τις νέες επιχειρήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες από άλλες χώρες και το «Thess Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», που θα υποστηρίζει καινοτομίες και θα προτείνει νέες λύσεις προς υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις του κλάδου.